Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com

Senast ändrad 2006.07.18

 

Tillbaka i Sverige

Så här skrev jag om mina första intryck av Sverige efter återvändandet från Italien. Min lillasyster flög ner till Italien med sin tre månader gamle son för att göra mig sällskap och hjälpa mig att köra bilen de ca 150 milen norrut. Vi bytte av varandra vid ratten och körde i stort sett hela tiden och gjorde bara pauser för att tanka och äta. Det tog drygt ett dygn. De ord som jag mest mötte vid återinträdet i det svenska samhället var borgen, kreditupplysning, blankett, broschyr. Mamma hade tittat på en lägenhet och gått i borgen för mig eftersom jag anlände utan arbete ordnat. Flyttlasset hade gått en vecka tidigare från Italien med Kungsholms flyttfirma och innehöll en bäddsoffa och ett tjugotal kartonger. Resten av möbler som jag behövde fick jag låna eller köpa. Efter tolv dagar anlände mina två pojkar, två och sju år. De flög med sin pappa. Innan dess skulle allt vara ordnat.

torsdag 17/7 -97

Klockan 8.00 av från färjan i Trelleborg med italienskregistrerad bil. Syrran viftar med passen för polisen som vill prata utländska med oss. Hon kör genom det skånska landskapet i strålande sol. Trött, trött, trött!

Klockan 9.00 anländer vi till Stora Torg i Eslöv. Snabbt besök hos mamma för att få nycklarna till lägenheten. Kör "hem" ensam till en ljus, rymlig lägenhet. Bäddsoffan i vardagsrummet, kartonger i massor i barnens rum. Går runt och tittar, myser, njuter, undersöker, planerar möblering. Öppnar fönster för att få vädrat lite. Vill genast sätta igång att dona, men duschar, byter kläder. Rotar lite bland packning. Lägger mig i bäddsoffan och vaknar av signalen på dörren. Mamma och syrran med E. Improviserat fika med kaffe och bullar som de har med sig. Men först till lokala skattemyndigheten för folkbokföring och inskrivning i försäkringskassan. Blankettifyllning! Två stycken! Barnen kan inte folkbokföras än! Hjälp, får jag inte barnbidrag för dem?

Efter fika till Telebutiken. Under över alla under: Jag får telefon inkopplad på fem sekunder och får själv välja nummer! I Nicaragua väntade vi i två år, utan att få telefon!! I Italien tog det ca en vecka. Men, men, i Sverige finns något som heter kreditupplysning. Utan arbete eller borgenär får du varken bostad, telefon eller personkonto!

Domus är sig likt. Jag blir Konsummedlem utan kreditupplysning. Köper grönsaker, ost, mjölk, tvål och den efterlängtade tomatketchupen - bannlyst i Italien. Och så det finska surbrödet - underbart grovt. "Hem" ensam med telefon och mat. Fixar och donar. Letar efter sax för att klippa loss tejpen från bäddsoffan så den ska gå att fälla ut. Under tiden hittar jag många andra saker som ska på plats. Till sist rätt kartong och saxen upp. Klipper loss tejpen, fäller ut soffan. Under tiden har jag hittat kudden - men lakanen, var är de? Öppnar kartong efter kartong och hittar mer att ställa undan. Först i sista kartongen jag öppnar finns lakanen. Kopplar in klockradion och ställer den på en tom flyttkartong. Somnar till P1.


fredag 18/7

Vaknar klockan sex!!! Fast jag ställt väckarklockan på 8.30. Dricker espresso och äter finskt rågbröd med svensk salami och dillkaviar. Tar bilen till dagis och möte med O:s dagisfröken. Lite äldre kvinna som jag genast tycker om. Hon berättar och visar runt. Många rum och många saker. Rutschkana inne, vattenlek, musik, kuddar, målning, matsal, sovmadrasser, utelek utan bilar, cyklar, vagnar. De är tre fröknar på 15 barn. Hon tycker allt förändrats till det sämre. Jag berättar att i Italien var de två fröknar på drygt tjugo barn. Jag berättar inget om Nicaragua. Vi fortsätter med att prata om rutiner, O:s allergi. Jag får en halv kopp kaffe - dubbel i Italien. Inskolningen börjar klockan tio den femte augusti. Jag berättar hur det gick till med D som vi i stort sett bara lämnade skrikande...

Fortsätter till arbetsförmedlingen. Skriver in mig genom att fylla i ytterligare en blankett. Damen som hjälper mig är sympatisk och berättar om bekanta som bott i Rom, återvänt till Sverige, men inte klarat av livet här och åkt tillbaka till Rom igen. Jag får en tid till ett möte med assistenter som ska hjälpa mig att få jobb. Mötet blir den 28 augusti, om jag inte innan dess fått jobb, vilket damen tror jag ska få.

Nästa instans blir försäkringskassan där jag blir hjälpt av en trevlig kvinna med att söka bostadsbidrag. Eftersom jag inte kommer upp i några större inkomster det här året får jag mer än halva hyran betald. Vilken lyx!

Hemma igen äter jag sallad på keso och grönsaker. Dricker mjölk till maten - en vana jag kommit ifrån. Ringer skolor - D:s och några jag sökt jobb på. Alla är på semester och kommer tillbaka den 28/7. I Landskrona försöker en vänlig dam ta reda på om jag fått jobb och hon lovar att ringa på måndag.

Till Nordbanken för att öppna personkonto. Berättar att jag nyss flyttat tillbaka till Sverige. Kassörskan vill ta kreditupplysning på mig. Slutsats: Jag får inte öppna något konto så länge jag inte har arbete. Vid det här laget är jag så trött och dimmig så stämningen blir lite irriterad. Jag förstår inte varför jag måste ha ett arbete för att öppna ett bankkonto, medan kassörskan bara följer sina rutiner och inte förstår min reaktion. Har jag inte bott i Sverige på nästan tio år finns jag helt enkelt inte i kreditinstitutens datorer och det är lönlöst att begära en kreditupplysning på mig.

Går till glasskiosken och köper en 15-kronors mjukglass. På väg hem slinker jag in i möbelaffären och går runt en dryg timme. Samtalar med en sympatisk kvinna om sängar, bord och italienskt läder. Får en kopia på bild av säng till D. Kostar 5 500 med skrivbord under. Fin, tycker jag. Undrar vad D tycker.

Tar sen bilen till mamma och lastar köksbord, soffbord, syrrans stolar och lite annat smått som behövs. Mamma följer med hem. Sen kommer syrran och E. Till IKEA i Malmö. Handlar smågrejer för nästan 1000 kronor. Vi går ut när de stänger och jag får inte lämna min ansökan om medlemskap i IKEA Family. Kanske lika så bra det - de tar säkert kreditupplysning på mig!

Hemma sent. Packar upp IKEA-saker och det jag fått av mamma och syrran. I säng med P1.


lördag 19/7

Vaknar lite senare. Svenskt bryggkaffe till frukost med fil och macka. Till Domus och handlar: kött, grönsaker, korv, margarin, socker, salt etc. Möter mamma som följer med och fikar. Syrran kommer med E och två krukväxter. Mamma hjälper mig skruva i bordsben och diska.

Vi åker alla till Center Syd i Löddeköpinge. TV kostar över 4000 kr - inte nu. Handlar ändå för över 400 kr: verktyg, spik, tvättmedel etc. Syrran släpper av mig med kassar och jag ber dem låta mig vara i fred tills jag hör av mig. Kartongerna ska ju packas upp någon gång.

Packar upp hela kvällen. Får mycket gjort och mina kläder kommer på plats. Köket blir klart. Men lamporna kommer inte upp, bara i hallen. Sladdarna är för korta och jag saknar eltejp. Lakan på plats, liksom köksbord och stolar. Vill fortsätta men orkar inte.


söndag 20/7

Vaknar sex trots tröttheten och sömnbristen. Ligger kvar och lyssnar på radions P1. Masar mig upp och gör frukost. Tar det lugnt och lyssnar på radion om frukostvanor i olika länder. Hör ordet "knulla" i radion. Vore otänkbart i Italien.

E ringer. Pratar med D som varit på Gardaland. O vill inte prata och jag hör bara hans gnäll. E säger att hans eksem är borta.

Kör bil i Sverige, i Eslöv. Jag måste anstränga mig och koncentrera mig på att inte gasa för mycket och att verkligen stanna ordentligt vid stoppskyltarna.

På kvällen TV hos mamma: "Polis, polis, potatismos". Konstigt att se textremsan igen och att höra främmande språk på TV utan dubbning.


måndag 21/7

Ringer elverket och anmäler inflyttning. Arbetsförmedlingen. Vilken serviceinrättning jämfört med Carates "Ufficio di collocamento"! Datorer, informationsbroschyrer om olika yrken och studier. Bidrag! (För dem som bott lite längre i Sverige!)

Försäkringskassan. Broschyrer i mängder om alla möjliga bidrag! Nya blankettter att fylla i. Befrielse från bilskatt, anställningsansökningar.

Pratar med skolor: Johannesskolan verkar intresserad av mig efter min presentation på telefon. Likaledes Västervångskolan. Vi pratar länge om datorer, elevsyn och allmänt om skolan. Det finns i alla fall fortfarande en tjänst som inte är tillsatt. Månne får jag den!

Lokala skattemyndigheten. Får personbevis på direkten. Broschyrer.
Posten. Kopierar italienskt uppehållstillstånd. Broschyrer.
Apoteket. Tandborstar, krämer, salvor. Broschyrer.
Hem för att skriva papper.
Posten för att posta alla brev.
Domus. Köper utgången paprika och gör sen peperonata.
Läser broschyr om telefontjänster. Vilka möjligheter att styra sina samtal!


tisdag 22/7

Telefonkatalogen är bra och informativ litteratur, som en hel lärobok i samhällskunskap och matematik. Tillbringar två timmar med att läsa den.

Biblioteket på eftermiddagen. Vilken informationskälla! Dagstidningar, tidskrifter, kommuninformation. Jag blir utkörd när biblioteket stänger kl. 19.

Ännu en gång ringer jag på hos C och den här gången är hon hemma. Bjuder på kvällsmat: sill och potatis. Pratar mycket och dricker vin från Tyskland.


onsdag 23/7

Sover dåligt. Vaknar tidigt. Kör till Kroksbäckskolan och anländer en timme för tidigt till anställningsintervjun. Det känns inte riktigt bra där. Rektorn vill ha besked i morgon eller senast fredag. Ringer jag inte betraktar han det som ett nej. Nej, jag tar det nog inte. Det är ju bara ett vikariat på halvtid. Det får nog vara. Det måste finnas andra jobb för mig som är bättre.

Hemma ringer jag Svaneskolan igen. Tyvärr, tjänsten är tillsatt av övertalig personal.

Ringer igen till Västervångskolan och pratar för tredje gången med den trevliga M. Hon berättar att rektorn inte har ringt mig utan håller på med en annnan ansökan. Hon ska i alla fall framföra att jag är intresserad och angelägen om en av de tre tjänsterna.

Ringer Svensk bilprovning i Eslöv, Lund och Malmö. Ingen tid förrän i slutet av augusti och det värsta: jag får inte köra bilen när jag är folkbokförd i Sverige. Jag struntar nog i vad lagen säger i det här fallet.

Syrran ringer och meddelar vad bensinen i Tyskland kostade.

Mamma ringer och kommer sen förbi och hämtar min telefonräkning. Fikar och tittar på foton.

Det känns allt lite missmodigt just nu. Vill ha klart med bilen och jobbet.

Ytterligare ett plastkort idag: bibliotekslånekort. Lånar Susanna Tamaros bok. Börjar läsa.

Lånar bilstol till O av C. Vad jag är glad att hon bor på samma gata. På fredag går vi ut tillsammans.

Sitter vid köksbordet hela kvällen och känner mig lite deppig. Till slut börjar jag ordna grejer i klädkammaren. Längtar efter D och O. Inte förrän nu kommer saknaden efter dem.


torsdag 24/7

Nyss uppstigen känner jag mig optimistisk igen. Det måste bara ordna sig med jobb.

Ordnar och donar hela dan. Papper ordnas. Ringer Eslövs kommun och försöker få tag på olika skolmänniskor. Alla på semester, kommer på måndag. Handlar på Servusbutiken: mjölk, fil. Lika bra att gå dit i fortsättningen. De har samma saker som på Domus och ligger mycket närmare. Men inte heller där finns någon tvättmedelsdosa (eller -boll som det tydligen heter). Glömmer konsumkortet förstås. Tänk, på en vecka har jag fått ihop fem stycken plastkort. I Italien hade jag bara ett. Nu har jag: Konsumkort, Statoilkort, telefonkort, Pågatågskort och bibliotekskort.

På kvällen till mamma. Syrran med barn är också där. Lastar grejer igen. Hittar jobbannons i Arbetet. Östra Torn söker ma/NO-lärare i åk 5-7. Tar TV:n också och lyckas ställa in den. Ser "Norma Rae".


fredag 25/7

Monterar sängen till mig som jag lånat av mamma. Det går jättelätt.

Ringer Östra Tornskolan och presenterar mig för rektorn. Han verkar intresserad och ber mig skicka in mina handlingar. Den fjärde går ansökningstiden ut. Tänk om jag får det!

Ringer kulturskolan för att anmäla D. Kanske får han plats.

Hämtar mamma och vi kör till IKEA. Köper säng, skrivbord, stolar, bord, lampor till pojkarnas rum. Tungt och jobbigt, men vi lyckas få in allt i bilen. Först står jag där och vet inte hur jag ska fälla baksätet. Tittar i den italienska instruktionsboken och läser först fel. I stället för att dra upp knoppar, trycker jag ner dem. Till sist upptäcker jag mitt misstag och vi lyckas komma iväg. Mamma hjälper till att bära upp och vi fikar. Sen till posten ensam och mamma går hem. Tar det lugnt och njuter av att strosa omkring i solen. Köper mjukglass igen på torget.

Hemma igen ringer C som sökt mig hela dagen för att meddela att vi inte kan åka iväg eftersom J inte hämtar barnen. De kommer över alla tre och jag lagar pestopasta. Vi pratar och pratar. Känns jättebra med C här och hon tycker nog detsamma. Pratar om vår uppväxt, skola och planerar lite tillsammans framöver.


lördag 26/7

Går till torget på morgonen. Köper äggplanta vid ett stånd. Inom leksaksaffären. Tuschpennor och pappersrule till pojkarna.

D ringer och jag berättar om skola, bollskola och kulturskola. Han verkar glad och berättar att han varit och badat och beskriver entusiastiskt trappan i bassängen. Pratar med E och läser upp vad jag vill att han ska ta med och inte ta med.

Monterar möbler hela dagen och kvällen samtidigt som jag för första gången tvättar. En enda tvättmaskin men den verkar effektiv. Och ett stort härligt torkrum med fläkt.

Kommer inte i säng förrän efter ett. Vill hinna med så mycket som möjligt. Strötittar på TV emellanåt.


söndag 27/7

Ont i fingrarna efter möbelmonteringen igår. Men det har i alla fall blivit jättefint. Jag tror D blir nöjd.

Går ner till Konsum och handlar bl.a. Sydsvenskan. Sitter och läser den hela förmiddagen. Det var längesen jag kunde göra det. Härligt! Hittar annons om utdragssäng. Ringer, men de har redan spekulanter.

Sorterar D:s och O:s kläder. Det tar längre tid än jag trodde. Blir nostalgisk när jag ser D:s gamla kläder.

Städar pojkrummet och köket ganska ordentligt.

Ringer U. Inte hemma men jag lämnar besked på telefonsvararen och fem minuter senare ringer hon. Vi pratar en dryg halvtimme.

På kvällen kör jag till syrran och hämtar barnsängen. Sen till mamma och tittar på TV. Tar med sängbordet och ger mig iväg hemåt. Bär upp allt och så i säng.


måndag 28/7

Äntligen är dagen inne då de kommer!


Sverigesidorna 100-lista Skolsidorna Ringsidan
Baksidan Fotosidan Resesidorna