Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com

Senast ändrad 2006.07.18

 

Teknikåttan

Teknikåttan är en tävling i teknik och naturvetenskap som anordnas varje år i hela Sverige. Varje år jag har haft åttondeklasser har jag låtit dem deltaga. Priset blir ett diplom och tröjor till bästa tjej respektive kille i varje klass. Är klassen riktigt duktig kan den gå vidare till åttondelsfinal i regionen och så småningom, om det går riktigt bra ända till en riksfinal i Stockholm.

Förut om åren har mina elever fått nöja sig med tröjor och diplom, men i år skulle det bli annorlunda.

Tävlingen gick av stapeln i hela landet tisdagen den 5 februari och så även på min skola. Eleverna i min åtta tyckte egentligen inte att de hade tid att vara med för de ville mycket hellre läsa på till ett prov de skulle ha dagen efter. I alla fall gav de med sig och skrev ner svaren på de 15 uttagsfrågorna som jag gav dem. På eftermiddagen postade jag deras svar till Lunds Tekniska Högskola och tänkte inte mycket mer på det förrän någon vecka efter då ett fax lades i mitt fack på skolan en onsdagsmorgon. Där fick vi meddelandet att klassen var en av totalt 16 Skåneklasser som gått vidare till åttondelsfinalen i Lund den 8 mars. Mer än 340 klasser hade deltagit.

Eleverna blev förstås stolta men också nervösa. Skulle de gå vidare? Vi röstade gemensamt fram de tre elever som skulle representera klassen i Lund och dessa fick plugga på lite extra för att förbereda sig. Och så kom den stora dagen då vi gemensamt tog tåget till Lund för att sedan ta en skön promenad i strålande sol till LTH. De tre utvalda eleverna skildes från oss andra som fick titta på en fantastisk fysikshow som avslutades med en upplevelse med laser, ljud och rörelse. Efteråt intog klassen sina platser i en hörsal där de två tävlande lagen satt beredda att svara på kluriga frågor. Det gick bra, båda lagen svarade rätt eller fel samtidigt och det stod lika ganska länge. Så fick de en fråga om hur man tillverkar plåt till bilar och den poängen knep min klass och tog därmed ledningen. Men snart var motståndarlaget i kapp igen och inför sista frågan stod det oavgjort. Stor spänning i salen. Vem skulle gå vinnande ur striden? Det blev motståndarlaget som chansade rätt och vi var utslagna! Eleverna såg lite besvikna ut, men på samma gång lättade. En av dem trodde inte han skulle klarat en omgång till, så nervös var han.

Laget de mötte gick sedan vidare även i kvartsfinalen då vi satt på läktaren och förstås visste svaren på alla frågor. Grattis Centralskolan i Svedala som gick vidare!

Efter att eleverna hade tävlat var det min tur. Jag skulle för första gången i mitt liv kasta stövel. Det visade sig vara svårare än jag trott och alla fick sig glada skratt när stöveln landade på helt fel sida. Meningen är att man ska svänga stöveln mellan benen på ett så bra sätt att den åker över ryggen och landar på gräsmattan i det här fallet. Som synes fick jag aldrig kläm på just den tekniken.

Stövelkast Stövelkast Stövelkast
Sverigesidorna Skolsidorna Baksidan 100-lista
Ringsidan Fotosidan Resesidorna Tillbakasidan