Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com

Senast ändrad 2006.07.18

Maria i toppen på Leóns katedral

  Klockringning i Leóns katedral

Liksom befolkningen i övriga Latinamerika är även Nicaraguas invånare till största delen aktiva katoliker. På Atlantkusten finns dock flera olika protestantiska kyrkor.

På 1960-talet uppstod i Latinamerika den s.k. befrielseteologin inom den katolska kyrkan. Även i Nicaragua fick den stor spridning och brytningen med påven i Vatikanstaten var nära. En traditionellt katolsk kardinal blev utsedd av påven för att han skulle få bukt med de upproriska befrielseteologerna. Kardinalens namn är Miguel Obando y Bravo och han blev en symbol för motståndet mot sandinisterna.

Befrielseteologerna fick ändå många anhängare, bl.a. bland de revolutionära politikerna. En känd företeelse inom befrielseteologin i Nicaragua är bondemässan, la misa campesina, som spelats av Carlos Mejía Godoy. Även jesuitorden i hela Centralamerika kan anses tillhöra befrielseteologin. Både kulturministern och utbildningsministern på 1980-talet var jesuitpräster. Kulturministern Ernesto Cardenal var även fängslad en del år före revolutionen. Han är också känd som poet. De första dikter jag läste på spanska var just hans Epigramas. 
Nicaraguasidorna Karta Nicaraguas historia Nicaraguas geografi
Nicaraguabilder Volontärarbete Breven hem Vattentankar
Andra volontärer Artiklar Nicaragualänkar