Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com


 

Förändringar, strejker och framtidsplaner


León, 12/10 -90

Hej mamma!

Passar på att skriva några rader idag när jag är 'ledig'. D och E har somnat bredvid varandra i sängen och jag har precis haft besök av L och pratat om förlossning och barn. Hon skickade hem U i söndags. Hon väntar barn i slutet av november och har redan haft förvärkar över en månad.

Det är helgdag idag. Man har återinfört den här dagen som sådan. Det man firar är Columbus 'upptäckt' av Amerika. Under de senaste 11 åren har man inte firat den, men nu återgår man till det gamla. Situationen håller långsamt på att förändras här. Inom hälsovården stänger man vårdcentralerna på landsbygden, de statliga apoteken har inte längre mediciner så folk är hänvisade till de privata, som förstås kostar mycket mer. Man har aviserat en nerskärning inom hälsovård och utbildning. På skolorna kommer man att byta ut alla rektorer som genom en ny lag blev betraktade som politiska poster. Antagligen får mina arbetskamrater också sluta. På MED i Managua sitter nicaraguaner med venezolaner och gringos och klipper ihop nya läroböcker från andra latinamerikanska läroböcker. Man försöker på alla sätt sudda ut det som rått under de senaste elva åren. Men, nu verkar också splittringen inom regeringen att komma upp i full dager. Man har aviserat att vissa ministrar ska bytas ut och så även riksbankschefen, pappan till 'córdoba oro' (guldcordoban, det nya myntslaget som man ska gå över till), och som dessutom lovade att få slut på inflationen på 100 dagar. Dollarn står nu på 1 400 000 córdobas. Varje måndag höjs den. Bankerna är för tillfället i strejk (igen). Fast igår öppnade de för att de statligt anställda skulle få ut sin lön. Varje dag skrivs i tidningarna om nya arbetslösa. På 'dollis' har man avskedat 200 anställda och det ryktas om att den ska tas över av privata intressen.

Jaha, nog om Nicaragua. Lite om D: Numera sover han hela natten och äter med 4-5 timmars mellanrum på dan. E ger honom grönsaker och frukt på eftermiddagen och han äter för det mesta bra. Han har även fått bönor (utan skal) och yoghurt. Han sitter stadigt nu, men kryper inte riktigt, även om han på nåt sätt tar sig framåt. Han kan nästan resa sig upp i sittande ställning själv och vill dessutom stå mycket. När han badar i stora baljan tar han tag i kanterna och reser sig själv upp. Tre tänder har han hunnit få, alla där nere konstigt nog. När man busar med honom skrattar han högt och pratar annars också väldigt mycket. Och ibland låter det som 'mamma'.

Lite om framtiden: Det blir ingen resa till Chile, dels med tanke på D och dels på kostnaden, som är lika stor som om man skulle åkt från Europa. I mitten på januari åker vi nog direkt till Italien (vill undvika jul och nyår i Europa). I början på året ska jag vara med på ett möte med SVS för hemkomna volontärer. Då åker vi till Sverige på en månad, så att jag också hinner fixa allt där. Eventuellt stannar E kvar i Italien, beroende på jobb m.m. Men D tar jag med mig så att han får lära känna Sverige och er.

Kram från Susanne, E och D.Nicaraguasidorna Förra brevet Nästa brev Alla brev