Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com


 

Havandeskapsförgiftning, regeringsskifte, J avlider och strejk


Casa Sueca, Managua, 22/4 -90

Hejsan mamma!

Tackar för alla brev och kort som kommit de sista dagarna. Själv har jag inte skrivit på evigheter.

Sen söndagen före påsk bor jag i lilla rummet här i Casa Sueca tillsammans med E. Nu är jag allt lite less på det, men jag lär få vänta innan vi åker till León igen. När jag kom ner till Managua ville de ta in mig på sjukhuset och eventuellt ta kejsarsnitt, eftersom jag har fått det som kallas havandeskapsförgiftning, dvs. högt blodtryck, svullna fötter och händer och protein i urinen. Men man beslöt att avvakta och ge mig blodtryckssänkande tabletter och ordinera fullständig vila, eftersom ultraljudet jag gjorde dagen efter visade att fostret inte är färdigt än. Så nu ligger jag här och gör inget annat. Sover och läser. Jag orkar inte mycket mer heller. Ultraljudet visade att fostret vägde endast 2 300 gram och var 34 veckor gammalt, fast jag enligt beräkningen skulle ha 37 veckor. Konstigt också, när jag är så här stor. Nåja, nu gör jag inte annat än väntar. Positivt är i alla fall att här i Managua är det lite svalare än i León. Men jag hoppas ändå att jag snart ska kunna slå en signal till Sverige och berätta att du blivit mormor igen.

Annars väntar alla på regeringsskiftet den 25/4. Volontärerna i Matagalpa och Estelí har blivit kallade till Managua eftersom contras härjar för fullt, trots eld upphör-avtalet som skrevs under häromdagen. Massor av contrassoldater har kommit från Honduras, men inte har de lagt ner vapnen. T.o.m. på stora Panamericanavägen innan Estelí står de och stoppar bilar och rånar folk. Runt Río Grande är de också i full fart med att hitta på sätt att få mat.

Apropå Río Grande: En sorglig nyhet. Lördagen den 7/4 dog J på sjukhuset i León. Han hade varit sjuk i tre månader och sökt hjälp på olika ställen. Han togs in akut torsdagen innan han dog. Vi vet väl inte riktigt vad han dog av, men tror att han mer eller mindre förgiftat sig själv med en massa olika tabletter, som han tagit för att bli av med parasiter. E besökte honom på förmiddagen innan han dog och lyckades läsa lite i journalen innan läkarna protesterade. Han hade förstorade njurar och lever. Hela familjen i Río Grande var hos oss när dödsbudet kom kl 13. Då hade han kräkts blod. Det var allt en chock. Jag trodde väl aldrig att han skulle dö. Bara veckan innan var han hos oss och då såg han mycket bättre ut. E for upp till Río Grande på söndagen och var med på begravningen, medan jag fick åka till Managua för att eventuellt läggas in på sjukhuset.

Inför regeringsskiftet har massor av strejker pågått. Kyrkan har anordnat en fasta som man nu bestämt ska hålla på till den 20/6 då contras enligt avtalet ska ha lagt ner vapnen. Strejker har förekommit dels för att pressa på contras att lägga ner vapnen, dels för krav på lönehöjningar på 200%. Många har fått igenom sina krav. Priserna har den senaste tiden rusat i höjden otroligt, svartväxlingen av dollar blomstrar, för ingen vill stå med mycket córdobas den 25/4, eftersom det går rykten om att man ska införa ett nytt myntslag. Kort sagt, osäkerheten är stor.

Ja, alla går i väntans tider här i Nicaragua. Och nu slutar jag faktiskt att skriva, för jag är så trött och handen värker.

Kram från Susanne, E och ?.Nicaraguasidorna Förra brevet Nästa brev Alla brev