Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com


Klicka på bilderna för att se dem i större format!

Ungsandinisterna bygger en pyramid.

Sassa i Río Grande.

Valresultat och graviditet


León, 22/3 -90

Hejsan mamma!

......

Valet ja. Det var hemskt att vakna upp morgonen efter och av E få reda på att UNO vunnit. Han hade suttit uppe hela natten. På morgonen kom N, G, P och C och vi tillbringade hela dan tillsammans och försökte fatta vad som hänt. På förmiddagen gick vi ut i ett öde León. Enstaka bilar körde förbi och de som var UNO-anhängare skrek genast efter oss att nu äntligen skulle vi ut. Det var hemskt att höra hatet som nu kom upp till ytan. Men på eftermiddagen ändrades det. Då fick man reda på att FSLN hade vunnit kommunalvalet i León och gatorna fylldes av ungsandinister som skrek ut sin förtvivlan och sitt raseri över valresultatet. Alldeles spontant samlades de vid parken dit de lokala ledarna för FSLN kom för att försöka lugna dem när de ville gå till UNO:s valbyrå och bråka. Även kravallpolisen kom och spärrade av gatan vid UNO. Vad jag vet blev det inga sammanstötningar, även om det var nära ögat. Även i andra städer uppstod spontana demonstrationer till stöd för Daniel Ortega. UNO:s folk höll sig inne. Ja, och så försöker man ju analysera varför UNO vann, trots dessa jättedemonstrationer till stöd för FSLN. Jag vet att en del valfusk har förekommit. Två hela valkontor i León har köpts av UNO:s dollar. Det upptäcktes av datorerna, eftersom fler hade röstat än som hade skrivit in sig. Och alla rösterna var för UNO. Mina jobbarkompisar satt och räknade röster och de berättade det för mig. Många på landsbygden har inte vetat hur man skulle rösta och har kryssat i alla 10 alternativen och röstsedeln har därför blivit ogiltig. Hela 90 000 röster var ogiltiga. Detta av ca 1 500 000 avlagda röster, dvs. ca 6%. L i Río Grande (J:s fru) frågade E vilken kö man skulle ställa sig i för att rösta på 'el Frente'.

Ändå förklarar inte valfusk och okunnighet hela resultatet. Personligen tror jag att man har hoppats på att med UNO så ska ekonomin bli bättre p.g.a. hjälp från USA. Man hoppas också på att kriget ska ta slut, eftersom USA inte längre får nån anledning att störta regeringen här. Man vill också slippa militärtjänsten.

Tyvärr har man inte räknat med allt annat som kan hända. Gamla somocister kommer tillbaka (och de är på väg) och kräver hus och jord som de tidigare lämnat. UNO har klart deklarerat att i stället för obligatorisk militärtjänst vill man återinrätta en kår av yrkesmilitärer. Blir det tro ett nytt nationalgarde? Vad händer med hälsovård och utbildning?

Ja, frågetecknen är många och ingen verkar veta nånting, minst av allt UNO, som aldrig räknat med att vinna. Och vi utlänningar väntar också på hur det ska bli med oss. En del vill slänga ut oss, andra har inte sagt nånting. Det enda vi kan göra är att avvakta.

Sedan några veckor tillbaka pendlar temperaturen mellan 35 och 40 grader. Jag blir tyngre och tyngre och i den här värmen är det allt lite jobbigt. Och fötterna har blivit allt värre. Nu ser de ut som elefantfötter och för att svullnaden ska gå ner ordentligt måste jag ligga ner i över ett dygn. Även händerna har börjat svullna och gör ganska ont. Men alla prover är ok. Magen är enorm och ingen tror mig när jag säger att det är mer än en månad kvar.

Nog nu. Ha det bra allihop och många kramar från Susanne, E och ?.Nicaraguasidorna Förra brevet Nästa brev Alla brev