Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com


 

Förlossningsplaner och Guatemalaresa


León, 27/11 -89

Hejsan mamma!

Jag sa i telefon i fredags att jag skulle skriva, så det får jag väl göra. Hoppas att detta kommer fram i tid så att du hinner beställa det jag ber dig om. Det gäller alltså från Clas Ohlson AB, bifogade lista med labmateriel. Jag hoppas att ni kan ta med allt.

För övrigt tycker jag allt det går lite långsamt med det här barnet. Snart har halva tiden gått, men jag är ju inte något tjock direkt. Har bara gått upp knappt fyra kg. Fast läkaren tycker att jag ska vara försiktig med vad jag äter. Du frågade om förlossningsvården här och jag har väl svarat i brevet till J. Den är väl inget vidare, kort sagt. Vi har beställt biljetter till Italien den 28/3 i fall det skulle vara på tok med något. Tänkte som så att där finns ganska många som kan hjälpa till om det skulle behövas. Och försäkringen täcker resa och förlossning. Men helst vill jag nog stanna kvar här. Jag tror att det kan bli ganska jobbigt att flänga runt halva jorden med stor mage eller litet barn. Om jag förstått det rätt är det lugn och ro man behöver. Speciellt om amning ska fungera. Dessutom får jag ledigt bara fyra månader och flygresan måste göras senast en månad före beräknad nedkomst. Det skulle bli så stressigt allt. Om jag stannar här kan jag jobba längre och utnyttja de fyra månaderna till amningen i stället. Det har varit tal om att öka mammmaledigheten till sex månader, men Stockholm går emot. (UBV har ju sex månader.) SVS tycker överhuvudtaget väldigt illa om att man blir med barn under kontraktstiden, även om det sker stup i kvarten. Det märks bl.a. på det här med mammaledigheten. (SVS-pappor får bara 10 dagar ledigt!) Däremot är villkoren förmånliga vad gäller barnfamiljer. Fr.o.m. 1/7-89 omfattar barnfamiljerna även de fall då barn föds under kontraktstiden.

......

Lite ekonomi: Dollarkursen har börjat röra på sig igen. Från mitten på juni till mitten av oktober stod den nästan stilla på 25 000 córdobas. Sen dess har den höjts fem gånger och ligger nu på 42 000. Säkert höjs den ganska snart igen. Mjölkpriset ligger på 8 000 córdobas/liter, ett halvt kg potatis kostar 5 000, tidningen lika mycket, en läsk på gatan kostar 15 000. Däremot kostar det ganska mycket att äta på restaurang, ca 150 000, i alla fall jämfört med tidigare.

På jobbet görs inte mycket numera, eftersom skolorna har slutat sin undervisning för sommaren och lärarna slutar den 15/12. För mig återstår av året endast att skriva rapporter till utbildningsministeriet och till SVS. Ska också skriva ihop lite om hur man använder några fysikinstrument i den svenska utrustningen.

Den 23/12 far vi till Guatemala på två veckor. Ska hälsa på kompisar till E i Antigua utanför Guatemala City. Det ska bli kul att komma dit.

Nu är det slut. Kramar från Susanne och E och barn.Nicaraguasidorna Förra brevet Nästa brev Alla brev