Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com


 

Valförberedelser, contras och inflationsrekord


León, 15/8 -89, tisdag

Hej mamma lilla!

Nu sitter jag på kontoret och är alldeles för trött för att tänka, så nu skriver jag till dig i stället. Har suttit hela dan och försökt tänka ut hur man kan göra enkel laborationsutrustning av de saker som finns att tillgå här. Och nu är klockan över 15 och jag orkar inte tänka längre. Det är så varmt och soligt trots att vi är inne i regntiden, men det har nog regnat dåligt i år. Fläkten står på här inne oh den brummar för fullt, men överröstas delvis av radions skvalmusik.

E har precis gett sig iväg till Río Grande och kommer tillbaka på fredag igen. Han åkte motorcykel upp och jag hoppas allt går bra. Jag är allt lite orolig var gång han ger sig iväg på motorcykeln på den dåliga vägen. Han lovade i alla fall att skicka ett telegram när han kommer fram, så att jag vet att allt gått bra.

Hans öga har repat sig bra och synen verkar vara oförändrad, men det såg allt otäckt ut ett tag, alldeles rött och svullet och han tålde inte ljus, utan fick ligga i sängen med en svart t-shirt över ögonen. Så höll det väl på i nästan två veckor. Inte förrän i lördags kom vi ut till havet och kunde bättra på den bleka hyn. Det var allt skönt att få lite sol på kroppen igen.

I söndags for vi iväg till Asozozca-lagunen vid vulkanen Asozozca, inte så långt härifrån. Det var en härlig tur på en vacker väg i ett böljande grönt landskap. Efteråt åkte vi till León Viejo, men det var inget speciellt, bara några gamla husgrunder. Det var K, B, E, jag och en ny UBV-volontär, J, som åkte. Jag satt bak på flaket och blev ännu mer solbränd.

I Nicaragua har det hänt en hel del på sistone som gör att framtiden ser lite ljusare ut. Daniel Ortega hade möte med oppositionspolitikerna (över 20 stycken!) och man enades om bl.a. sändningstider på TV inför valen i februari. Några dagar därefter träffades de centralamerikanska presidenterna i Tela, Honduras, och kom överens ännu mer och nu söker contras-ledarna politisk asyl i USA. Fler och fler contras lägger ner vapnen och försöker integrera sig i samhället. Klart är i alla fall att stödet till contras kraftigt minskats p.g.a. uppgörelsen i Tela.

Inflationstakten har drastiskt minskat. I juli låg inflationen på futtiga 8,4% jämfört med 62% i juni. Dollarkursen ligger stadigt på 25 000 córdobas och nu får vem som helst köpa dollar. Den svarta marknaden verkar vara helt utslagen. Inflationen sen 1/1 fram t.o.m. 31/7 var på 800%. Jämför med 36 000% under 1988! Det är tydligen den högsta inflationen i världen.

Och så vill jag be dig om en tjänst igen. I Italien var vårt äktenskap registrerat och där finns också vigselbeviset, som vi fick en kopia på. Jag skickar den till dig nu och ber dig skicka den till pastorsexpeditionen. Du kan ju ta en kopia först, för vi har ingenting längre. Mitt efternamn behåller jag, så det blir ingen namnändring, bara registrering av äktenskapet.

För övrigt är allt bra, vi håller på att leta efter nytt hus till november, då vårt nuvarande kontrakt går ut.

Ha det så bra och kram från Susanne och E.Nicaraguasidorna Förra brevet Nästa brev Alla brev