Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com


 

Klänningstyg, dollarkurs, löneförhöjning och lökpris


León, fredag kväll 11/11

Hejsan igen!

Nu fortsätter jag skriva, eftersom det är mer jag kommit på att jag måste berätta. Som vanligt. Det finns alltid massor att berätta härifrån, som du kanske har märkt.

Jag har precis klippt till tyg till en klänning som jag ska sy. I rött, tunt, nicaraguanskt bomullstyg som kostade nästan 1900 córdobas. Man mäter tyg i 'yardas', vilket är ca 90 cm. Biten tyg jag köpte var på en och en kvarts 'yardas', tror jag. Den var redan tillklippt. Andra tyger kostade upp till 6000 córdobas för en yarda, i alla fall i förrgår. Priserna har säkert redan höjts för igår tog dollarn ett skutt igen, från 1600 till 2000. Läste i tidningen att i andra länder sjunker dollarns värde efter presidentvalet, men här bara höjs den. På en månad fördubblas värdet, och det var längesen den stod still mer än en vecka.

Ja, presidentvalet i USA blev ju en besvikelse här. Jag har nog aldrig brytt mig om valet så mycket som nu, eftersom det betyder så mycket för Nicaragua. Och så mycket vet vi att kriget kommer att fortsätta med Bush som president. Fast positivt är väl i alla fall att demokraterna har majoritet i kongressen och senaten, vad nu det kan innebära.

Mina jobbarkompisar har fått löneförhöjning igen den här månaden, nu på 78 %! Tänk dig en sådan höjning i Sverige! Trots det kommer lönen inte att räcka till, för priserna höjs ännu snabbare. En libra lök (454 gram) kostar drygt 1000 córdobas, vilket väl är nästan i nivå med svenska priser. Orsaken till att löken är så dyr är att mycket har ruttnat bort i regnen.

För någon vecka var det en tågolycka i Managua, där två av Nicaraguas få tåg kolliderade. M, dotter till L här i León, var med. Hon klarade sig med skråmor och blåmärken som tur var. Många blev allvarligt skadade, men ingen dog. Nu idag mötte jag M på stan och upptäckte att hon inte hade sina glasögon på sig. Hon berättade att hon blivit av med dem när hon badade i Poneloya. Det hade kommit en stark våg och tagit dem med sig. Före tågolyckan var hon också nära att bli rånad i Managua, men klarade sig för att hon började slå killen som försökte råna henne. Hon är allt tuff. Annars är det en otursförföljd familj det här. Det var ju L som blev biten av en fladdermus i våras och fick ta rabiesserum. För någon månad sen var hon i Poneloya och badade och trampade på en rocka på havsbottnen. Den stack henne förstås. Hon lyckades ta sig upp till stranden där hon fick hjälp av fiskare, som har olika metoder mot rockstick. Tur var det, för de är livsfarliga.

Idag har jag varit på en skola i Chichigalpa och när jag satt och småpratade med en fysiklärare så nämnde jag att du ska komma. Hon bad mig då om en docka från Sverige, eftersom hon samlar på dem. Dessutom bjöd hon hem oss till sig när ni kommer. Du kan väl kanske köpa en samedocka (för mina pengar).

Nä, nu kan jag inte komma på mer att skriva för tillfället. Jag skickar det här brevet med vanlig postgång i morgon så får vi se om det kommer fram ordentligt.

Kram från SusanneNicaraguasidorna Förra brevet Nästa brev Alla brev