Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com


Klicka på bilden för att se den i lite större format!

Elever på väg till skolan i Telica.

Gritería, stolbrist, fornfynd och tidningar


Tisdag kväll 16/8

Detta ser ut att bli det längsta brevet till dig, för fortfarande kommer det att dröja innan jag kommer till Managua för att få iväg det.

Lite mer om 'La Gritería': År 1947 hade vulkanen 'Cerro Negro' ett stort utbrott och León täcktes med aska. Man bad därför till Jungfru Maria att utbrottet skulle hejdas. Därför firas den här dagen till minne av att bönerna hjälpte. Förutom att gå runt och skrika 'Quién causa tanta alegría?', smäller man också av en mängd raketer och det är ett öronbedövande oväsen från dem kl. 12, 18 och 24.

Igår och idag har jag varit i Telica på en skola som är den sämst utrustade jag någonsin sett. Eleverna har inte ens bänkar att sitta på utan sitter på stora stenar och på hårda fönsterkarmar. På skolan har de en samling med gamla lerföremål som hittats i trakten. Det är en väldigt gammal bebyggelsetrakt. Bl.a. så hade de en urna i form av en figur. Inuti låg ett skelett. Några små runda lerföremål med tecken på fanns också och en pilspets av sten. Jag tog foton av föremålen idag. De ska försöka få tag på en arkeolog som kan datera grejorna och också försöka få till stånd ett museum. Det var väldigt intressant att se sakerna. Idag kom några elever och lärare med locket till en stor urna som de nyss hade hittat. Inuti fanns delar av skelett, en liten vattenkanna och ett litet fat. Själva urnan gick sönder när de hittade den.

I morgon ska jag åka till Achuapa, som lär ligga väldigt vackert i bergen. Men vägen dit är jobbig att köra. Och på torsdag åker jag för första gången till Corinto, hamnstaden. Snart har jag täckt upp alla regionens skolor.

......

För att följa nyheterna här läser jag bara tidningarna och lyssnar ibland på radion. Det finns tre dagstidningar: 'La Barricada', som ägs av sandinisterna, 'El Nuevo Diario', som är fristående men stöder regeringen och 'La Prensa', som är regeringsfientlig. Utlandsbevakningen är över huvudtaget dålig. Om Europa står det nästan aldrig. Fast det är klart, i Sverige står det heller inte så mycket om Latinamerika.Nicaraguasidorna Förra brevet Nästa brev Alla brev