Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com


Klicka på bilderna för att se dem i större format!

De heta källorna i San Jacinto

Sassa i Poneloya, 2 km utanför León.

Contras och turistmål


León, fredag kväll 12/8 -88

Hejsan mamma!

......

Du frågar om var contras håller till. De finns i sydöstra delarna och en bit norrut. Ofta angriper de båtarna som går från El Rama till Bluefields. I Chontales, dvs. femte regionen, finns de lite spridda. Vid nästan hela gränsen mot Honduras finns de. I november - december förra året angrep de gruvbyarna Bonanza, Rosita och Siuna, väster om Puerto Cabezas på Atlantkusten och dödade många ur civilbefolkningen. I februari attackerade de en buss som gick mot Quilalí i Nueva Segovia och närmare 20 personer omkom, däribland många barn. I region II där jag bor, får jag inte åka till skolorna i norra delen, Cinco Pinos, Santo Tomás och San Francisco. I november förra året dödades en dansk biståndsarbetare på vägen mellan El Sauce och Estelí. Han åkte där mitt på eftermiddagen. Å, sjukgymnasten som åkte iväg tillsammans med, var här om veckan uppe i Las Manos, norr om Ocotal, precis på gränsen till Honduras, och hon stod och hoppade över gränsen. Allt är lugnt där. Jag har varit ett flertal gånger upp till Somotillo och där är numera lugnt. Jag tror att contras har försvagats en hel del på sistone, för det sker inte så många attacker som förut. Det är väl främst i Chontales som det rör på sig.

Idag satt jag och pratade lite med en kille från Uruguay och han berättade vad han hade sett av Nicaragua. Bl.a. gjorde han en resa till Bluefields och Corn Island (Isla de Maíz på spanska). Det var under vapenvilan i påskveckan och han tog buss till El Rama och därefter båt till Bluefields och sen ännu en båt till ön. Han var lyrisk över ön som även andra har pratat med mig om. Jag funderade på om vi ska försöka ta oss dit när ni kommer. Det behövs åtminstone en vecka för att hinna njuta. Man måste begära tillstånd från inrikesministeriet, men det är nog inga problem. Jag tror inte att ni orkar med landvägen, men det finns flyg från Managua till Bluefields och därefter till Corn Island. Jag tror att det skulle vara en fin upplevelse både för er och för mig.

Jag tänkte att ni får vila er efter resan i Managua någon dag och sen åker vi runt lite där omkring. Man kan ta dagsturer till många ställen därifrån, t.ex. till Masaya, där de har en berömd marknad med mycket konsthantverk, Jinotepe, en liten stad där vi kan ligga över hos R, till Casares för att bada, Granada, som ligger vackert vid Nicaraguasjön. Sen kan vi åka till León och använda det som utgångspunkt för fler dagsturer, som t.ex. León Viejo, som jag ännu inte besökt, San Jacinto med sina kokande hål i marken, Poneloya med sin badstrand, Corinto, hamnstaden. Sen till Estelí där Å bor och där vi kan ligga över, sen kanske till Ocotal på en dagsutflykt. Även i Matagalpa kan vi ligga över, hos A och därifrån ta den vackra vägen genom bergen till Jinotega, äta på en fin restaurang i Selva Negra. Och sen kanske vi kan åka till Corn Island. Ja, det är så mycket jag vill visa er och tack och lov är avstånden i västra Nicaragua ganska korta. Från Managua till León kör man på ca 1,5 timmar. Från León till Estelí på 2. Från Matagalpa till Managua på 2,5.Nicaraguasidorna Förra brevet Nästa brev Alla brev