Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com


Klicka på bilden för att se de i lite större format!

Ruin i Managua.

Jordskalv och stadshistoria


León, onsdag 11/5 -88

Hej igen, mamma lilla!

Här sitter jag med min ihärdiga tandvärk som inte ger med sig. I drygt två veckor har jag varit beroende av Treo och är uppe i en konsumtion av 10 per dag. Har hunnit till sista tuben av de fem jag hade med mig. Trodde aldrig jag skulle behöva käka så många. Jag blir lite dålig av dem, men jag har i alla fall inte märkt något av magen, som brukar vara det vanliga när man käkar så många acetylsalicylsyretabletter. I morgon bitti blir det rotfyllning eller (om inte bedövningen tar) tandutdragning. Du kan tro jag är rädd och nervös.

Nu har jag fått de tre tröjorna och sandalerna. Tack så mycket! De verkar vara av bra kvalitet.

I fredags fick jag för första gången vara med om ett jordskalv (5,9 på Richterskalan). Jag hade precis inlett en kurs i värmelära för fysiklärare i La Paz Centro (söder om León) när skalvet kom kl. 8.45 och golvet i skolsalen började röra sig och vi fick snabbt springa ut på skolgården och stanna där en stund. Det kändes allt obehagligt. Inga större skador har rapporterats, endast några hus i Managua har förstörts.

Här i Nicaragua byggs nästan aldrig några höga hus, de flesta har bara en våning, och det är väl mycket p.g.a. jordbävningsrisken. Här finns ju också en del vulkaner som fortfarande är aktiva. León kom ju till just p.g.a. ett vulkanutbrott. Längre söderut finns en plats som heter León Viejo som ligger alldeles intill en vulkan, Cerro Negro, som på 1700-talet hade ett stort utbrott som förstörde i stort sett hela staden. De överlevande flyttade till vad som idag är León. Då fanns här bara en indianby som hette Subtiava, som numera är en stadsdel i León. Subtiava är väldigt känd för sitt motstånd mot Somoza-diktaturen. Det var där som folk levde fattigast och inte hade så mycket att förlora på att protestera. Del i protesterna tog också alla studenter i León, som var den största universitetsstaden i landet.

Jag har väl redan berättat att León är den andra staden med ca 250 000 invånare. Det är en riktig stad till skillnad från Managua som är väldigt rörig med alla sina kala fält och ruiner i centrum, resultatet efter jordbävningen 1972 då Somoza la beslag på all internationell hjälp till uppbyggnad.

Hej då och kram från SusanneNicaraguasidorna Förra brevet Nästa brev Alla brev