Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com


 

Fredsförhandlingar och tandvärk


León, torsdag 5/5 -88

Hej igen!

Tack så mycket för kortet som kom hit till León förra veckan och för brevet med frimärkena och de två böckerna som jag fick med K förra torsdagen. Tröjorna och sadalerna har jag inte fått än, de kommer med H på måndag. Han skulle först på bröllop i Boston. H, K och jag är det som delar postfack här förresten. När de har varit i Sverige har jag tömt och inte väntat att det skulle finnas något till mig, så jag blev jätteglad när ditt kort kom.

Du frågar om det märks något av fredsförhandlingarna och det tycker jag att det gör. Man kan nu utan risk åka till delar av landet som tidigare varit oroliga, så det verkar som om striderna lugnat ner sig lite. Men än är ingenting klart och nu har ju contras splittrats, en del vill förhandla, andra inte. För drygt en vecka sen blev en contrasledare mördad i Honduras och man vet inte riktigt vad som ligger bakom. I stort sett verkar det stå still med förhandlingarna, man har svårt att komma överens. Det finns också en del nicaraguaner som är emot samtalen och tycker att man absolut inte får ge contras allt för stor makt. Sandinisterna har ju föreslagit sju stycken zoner där contras ska få hålla till. Speciellt organisationen med mödrar till alla stupade sätter sig hårt emot det. Nu är det i alla fall flera veckor sen jag hörde om några strider eller överfall. Nej, inte riktigt sant: för två veckor sen dödades några civila av contras i en liten by i norra landet.

Just nu mår jag väl inte speciellt bra. För drygt en vecka sen började jag få tandvärk i en kindtand och stoppade i mig Treo alldeles för mycket. I måndags hjälpte de inte längre. Nu har jag ju en sån tur att jag bor ihop med en tandläkare och i tisdags gick jag till den klinik där han jobbar och han borrade upp tanden utan att upptäcka någon karies, men när han kom ner till pulpan började det spruta var. Pulpan är alltså infekterad. Bedövningen tog inte, så det var ganska smärtsamt. Det var sen meningen att jag skulle till odontologiska fakulteten på universitetet, där de har mer resurser, men de hade inte tid. Senare samma dag blev jag i stället behandlad av chefen på kliniken, en nicaraguan, som stoppade ner en blandning av bl.a. eucalyptus och mynta , som med en gång tog bort värken. Sen täckte han tanden med vit massa och sa till mig att käka penicillin. Tyvärr så kom värken tillbaka i går morse och har hållit i sig mer eller mindre hela tiden. Ger den inte med sig blir det rotfyllning på universitetet. Än så länge har jag inte betalt något och de kräver heller inte något. Kliniken är egentligen bara för barn, eftersom de inte har resurser att behandla alla. Men de tar i stället emot volontärer och hoppas på att vi i stället ska bidra med sådana saker som de lider brist på. Jag ska skriva till tandläkaren jag hade i Sverige och be henne skicka barntandborstar eller annat som kan tänkas behövas.

P.g.a. tandvärken har jag varit hemma från jobbet i två dagar, men idag for jag iväg till en skola igen för att hålla i en utvärdering av kursplanerna i fysik. I morgon fortsätter jag på samma skola med att hålla en fysikkurs för lärarna. Jag hoppas det ska gå bra. Just nu har jag också tillgång till 'vår' bil, så jag slipper trängas på bussar. Det känns skönt.

Kram, SusanneNicaraguasidorna Förra brevet Nästa brev Alla brev