Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com


 

Sydsvenskan intervjuar


Casa Sueca, Managua, Nicaragua libre, söndag 28/2 -88

Hejsan igen mamma!

Skriver några rader igen för att be dig om en tjänst. Antagligen kommer det här brevet med två personer som varit här och informerat sig om landet. En VPK:are från Lunds kommunfullmäktige (Lund har León som vänort) och en journalist från Sydsvenska Dagbladet, Per. Han tog bilder på mig och intervjuade mig och kanske kommer det in i tidningen. Jag vet inte säkert eftersom han verkar ha mycket material, men i alla fall ber jag dig hålla koll i Sydsvenskan en tid framöver.

......

Det fortsätter fortfarande likadant här med den dåliga ekonomin. En dollar är värd 10,25 córdobas och priserna är höga. Vår lön ligger under genomsnittet för en nicaraguan och det är inte mycket vi kan göra mer än att vänta på att Stockholm höjer våra löner viket de i alla fall kommer att göra vid halvårsskiftet.

Nu börjar det ordna sig med jobbet också. På tisdag åker jag till León med Luís Manuel (högste ansvarige för fysik) och Carlos (en kubansk volontär) för att vidareutbilda 60 fysiklärare i regionen. Jag har skrivit förslag på fysiklaborationer som har blivit positivt bemötta, så det känns kul.

Vädret fortsätter som vanligt, sol och varmt varje dag och inte ett moln i sikte. Jag tror att jag varit med om två regnskurar under hela tiden här. Hälsan är bra, jag hade lite diarréer i veckan, men nu har det gått över. Jag var över huvud taget inte dålig alls. Det var bara det att jag behövde springa på toaletten ungefär varje kvart och på samma gång var jag jättehungrig. Jag tror att jag har gått ner en hel del i vikt redan, i alla fall känns det så. Det är ju skönt att jag har något att ta av när magsjukorna avlöser varandra.

I veckan har jag haft tillgång till bil och har tillsammans med kompisar varit ute och kört en hel del. Börjar känna mig hemma i trafiken med alla dess problem och är inte längre rädd för att köra här. Bilen jag kör är en Toyota, en jeep, med ganska mycket plats. Stort framsäte med tre platser och baksätet med plats för sex personer, med möjlighet att pressa in ännu fler. Det är ganska billigt för oss att låna bil av SVS, det enda vi betalar är 0,45 dollar för varje körd mil. Vi får kuponger som vi tankar diesel för (när det finns) och slipper alltså betala när vi tankar.

För att klara ekonomin så lagar jag all mat "hemma" numera. Köper på dollarbutiken det jag kan. Tyvärr har de inte färskvaror som frukt och grönsaker, så det får jag handla på gatan.

Nej, nu kommer Å och hämtar oss för att vi ska åka till Xiloá och bada, så jag får väl sluta nu.

Ha det så bra där hemma och skriv!

Kramar från SusanneNicaraguasidorna Förra brevet Nästa brev Alla brev