Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com

Senast ändrad 2006.07.18.

 

Focaccia


'Focaccia' är ett vitt bröd täckt med olivolja, salt och rosmarin, som säljs i varje italienskt bageri. Jag gör det ibland med någon slags fyllning och serverar det som kvällsmat.


Ingredienser:

  • 25 gram jäst
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 3 tsk olivolja, extra virgin
  • 1 tsk salt
  • ca 500 gram vetemjöl
  • ännu mer olivolja att pensla ovanpå
  • grovsalt
  • rosmarin
  • eventuell fyllning

Häll mjölet i en hög på bakbordet. Tillsätt saltet och oljan. Lös jästen i lite av vattnet. Häll blandningen i mjölhögen och blanda. Häll ner resten av vattnet och knåda degen ordentligt på bakbordet. Tillsätt eventuellt mer mjöl, alternativt vatten, så att degen blir fast och inte klibbar. Låt degen jäsa övertäckt på bakbordet i drygt en halvtimme.
Knåda degen ordentligt så att alla luftbubblor trycks ut. Platta ut degen på en plåt och tryck med en gaffel hål över hela brödet. Låt jäsa en halvtimme. Pensla brödet med olivolja, strö över grovsalt och rosmarin. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter i 250 grader.

Om jag ska fylla focaccian gör jag i stället så här efter att ha knådat ihop degen (den ska inte jäsa första gången!):
Dela degen i två delar. Platta ut den ena delen i en rund, oljad bakform. Lägg på fyllningen och täck med den andra deghalvan. Nagga med en gaffel och låt jäsa övertäckt en halvtimme. Pensla och grädda som ovan.
Fyllning kan vara t.ex. grönsaker och/eller rökt kött.

När focaccian är färdiggräddad och avsvalnad skärs den i bitar och äts som den är.

Buon appetito!


Andra recept:

Pestosås
Pizza
Saffransris


Italiensidorna Min italienska svärmor Italienbilder Berlusconi