Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com

Senast ändrad 2006.07.18.

 

Saffransris


'Riso milanese' är en specialitet i Milanotrakten. Jag lärde mig förstås göra det i Italien, men så gott som det min svägerska gör får jag det aldrig. Det är trots allt inte så tokigt ändå. Prova själv, det är en ganska snabb maträtt.


Ingredienser till fyra personer:

  • 3 dl 'klibbigt' ris, alltså inte förkokt. Arborioris passar bra och är också en sort man numera hittar i svenska affärer.
  • 6 dl vatten
  • lite olivolja, extra virgin
  • en halv finhackad gul lök
  • en pressad vitlöksklyfta
  • en grönsaksbuljongtärning
  • 125 milligram saffran
  • 2-3 msk creme fraiche (Finns inte i Italien! Man använder i stället en tjock matlagningsgrädde, som jag däremot aldrig hittat motsvarigheten till i Sverige.)
  • riven parmesanost efter behag

Häll olivolja i en gryta. Fräs den hackade löken i oljan. Pressa i vitlöken och se till att den inte bränns. Häll i riset och rör om. Smula ner saffran, späd med vattnet. Lägg ner buljongtärningen och rör om så att den löses upp. Täck grytan med ett lock och låt puttra på svag värme i ca 20 minuter beroende på ristyp. När riset är färdigkokt, rör du ner creme fraiche och parmesanost.
I Italien serverar man riset ensamt som 'primo piatto'. Därefter kommer 'secondo piatto', som består av grönsaker och kött, ost eller fisk. Jag brukar dock servera riset tillsammans med grönsaker och något slags kött.

Buon appetito!


Andra recept:

Pestosås
Pizza
Focaccia


Italiensidorna Min italienska svärmor Italienbilder Berlusconi