Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com

Senast ändrad 2006.07.18.

Ingredienserna
Utkavling av pizzadegen.
Pizzan på plåten.
Tomatsåsen läggs på.
In i ugnen.
Mozzarellan läggs på.
Pizzan är klar!
Klippta pizzabitar.

Pizza


Riktig italiensk pizza lärde jag mig göra av min svägerska, som alltid lyckas få den så där fantastiskt tunn och god. De där pan pizzorna som man ser så ofta tycker jag inte kan jämföras med den äkta varan. Min svägerska köpte alltid pizzadegen färdig, men lärde sig sedan med min hjälp att göra degen själv. När jag flyttade tillbaka till Sverige återgick hon till att köpa degen, men de gånger jag kommer till Italien gör vi pizza tillsammans, alltid på lördagar! Jag gör degen, hon kavlar och så resten tillsammans.


Ingredienser:

  • 25 gram jäst
  • 1 tsk salt
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • ca 2 msk olivolja, extra virgin
  • ca 1 liter vetemjöl
  • olivolja till pensling
  • passerade tomater
  • rivna ostrester blandade med åtminstone en mozzarella, skuren i tärningar
  • oregano
  • annan fyllning efter behag

Smula sönder jästen i en bunke och blanda den sedan med salt och olja. Häll i lite av vattnet och blanda tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet och blanda sedan ner mjöl tills degen inte längre klibbar. Strö lite mjöl över, täck den och låt den sedan jäsa i drygt en halvtimme.
Gör i ordning fyllningen under tiden.
När degen är färdigjäst är det lagom att sätta på ugnen på 250 grader.
Knåda ut alla luftbubblor och dela degen i två delar.
Kavla varje del till en tunn platta, lagom stor för en vanlig plåt. Lägg degplattan på bakplåtspapper och pensla på olja i ett tunt lager. Häll på passerade tomater och smeta ut tomaterna med hjälp av en sked till ett tunt lager. Sätt in plåten längst ner i den varma ugnen och grädda i ungefär 10 minuter. Pizzan får inte brännas utan ska bara bli färdiggräddad i bottnen. Ta ut pizzan ur ugnen och lägg på ostblandningen och eventuell annan fyllning. Strö till sist på oregano. Grädda färdigt i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

I stället för att skära pizzan med kniv brukar jag klippa den med en stor sax. Det är mycket lättare och du förstör inte plåten. Klipp pizzan i klyftor och servera direkt!
Och glöm pizzasalladen! I Italien vet man inte vad det är!

Buon appetito!


Andra recept:

Pestosås
Saffransris
Focaccia


Italiensidorna Min italienska svärmor Italienbilder Berlusconi