Framsidan Innehållssidan Kontakt: ompio57(snabel-a)gmail.com

Senast ändrad 2006.07.18.

Min egen basilikaplanta.
Basilikabladen tvättas.
Ingredienserna till pesto.
Basilikabladen mixas.
En skål pesto.
Pasta al pesto.

Pestosås


Varje vår sår jag basilikafrön eller köper små plantor basilika som jag sedan planterar om i större krukor. Basilikabladen är huvudingrediensen i den gröna pestosåsen som används till framför allt pasta men även till ris. Inte förrän jag flyttade tillbaka till Sverige började jag göra min egen pestosås. Det här är mitt recept, antagligen lite modifierat jämfört med den 'riktiga' pestosåsen.


Ingredienser:

  • basilika, ca ett litermått packat med blad
  • pinjenötter, ca 100 gram
  • olivolja, extra virgin, ca 2 dl
  • vitlök, ca 3 stora klyftor
  • romersk fårost, ca 25 gram (kan uteslutas)

Skär gärna vitlöken och fårosten i mindre bitar och blanda sen alla ingredienser i en mixer av något slag. Det går utmärkt med en stavmixer och ett rostfritt litermått. Observera att kvantiten är mycket ungefärlig! Det ska bli en trögflytande sås, så prova dig fram, liksom jag gjorde en gång.
Om du inte vill äta upp all pestosås på en gång så går den utmärkt att frysa. Jag häller såsen i små plastfack (t.ex. iskubsfack) som jag tar ut igen ur frysen när de är hårda och lägger dem i en plastpåse. Sen är det bara att ta ut lagom många kuber när du kokar pastan. Pestosåsen blandas sedan med lite av det kokta pastavattnet, så att kuben tinar. Blanda till sist pestosåsen med pastan, strö över parmesanost och servera! För i Italien serverar man alltid pastan med såsen iblandad!

Buon appetito!


Andra recept:

Pizza
Saffransris
Focaccia


Italiensidorna Min italienska svärmor Italienbilder Berlusconi